Nieuwsbrief lente / zomer 2019

 

Beste lezer,
Graag je aandacht voor de voorjaars-nieuwsbrief van Elan Training.

➤ Nieuwe programma’s

We zitten nooit stil en hebben onze opleidingen en trainingen uitgebreid met een paar nieuwe programma’s, zoals bijvoorbeeld de korte opleiding → Interne Jobcoach. De leergang is bedoeld voor alle professionals die binnen de organisatie de rol of functie hebben om mensen met een beperking binnen de eigen organisatie te begeleiden bij het vinden en behouden van passend werk. In de nieuwsbrief lees je meer over deze nieuwe opleiding. Ook kun je meer lezen over de trainingen → Personal Branding en → Waarderend Coachen. Beide trainingen zijn gericht op aanvullende vaardigheden welke je nodig hebt in ons vak.

➤ Jobcoachopleiding

Voor de erkende Jobcoachopleiding (7 tot 8 maanden) is de belangstelling zeer groot. Tot nu toe nagenoeg altijd volgeboekt. We hebben daarom extra opleidingen uitgeschreven voor na de zomer. Ook voor de In-company opleidingen en trainingen is veel belangstelling zowel vanuit de GGZ-wereld als vanuit gemeenten en zorginstellingen.

➤ Nieuwe column Trainer aan het woord

Het is, zoals je leest, prettig druk bij Elan Training en daarom hebben wij nieuwe en ervaren collega’s aangetrokken om ons werk kwalitatief op een hoog peil te kunnen houden en de deelnemers en studenten echte aandacht te kunnen bieden. Een van deze nieuwe collega’s Bernadette Vrijling, alweer een tijdje actief voor Elan Training, een bevlogen professional, stelt zich in deze nieuwsbrief voor in de nieuwe column Trainer aan het woord.

➤ Jobcoaching en Supported Employment

Over Jobcoaching en Supported Employment wordt de laatste tijd in vakbladen steeds meer gepubliceerd. Wat opvalt is dat de Rijksoverheid, ministeries een veel actiever, ik kan rustig stellen een proactief beleid voeren. Staatssecretaris Tamar van Ark heeft een breed offensief uitgeschreven. (Hierover kon je al meer lezen in onze vorige nieuwsbrief. Deze brief vind je hier terug: → Nieuwsbrief Wintereditie 2018-2019 en in een mooi interview dat ze laatst heeft gegeven aan de VNG: → Verandering is de enige constante.
Maar ook gemeenten zijn actiever en maken zich o.a. grote zorgen voor bepaalde groepen jongeren en maken daar meer menskracht en middelen voor vrij. Dat is zeker goed nieuws! We hopen wel dat het niet alleen bij mooie woorden blijft, maar dat er ook echt iets van de grond gaat komen.

➤ EUSE Conferentie

Wij proberen ook onze bijdrage te leveren aan een breder maatschappelijk besef over ons vak. Daarom leveren we onder andere een bijdrage aan de EUSE conferentie op 28 mei.
We verzorgen dan 2 workshops:

  1. The pitfalls and successfactors in the workrelation between jobcoach and coachee
  2. Keys to successful labour market intergration of refugees

De EUSE organiseert deze grote driedaagse conferentie (27-28-29 mei) in de Beurs van Berlage. Uiteraard kun je hier bij zijn. We hebben zelfs een leuke aanbieding voor een dagkaart. In het artikel, onderaan de pagina, over de EUSE vind je hier meer informatie over terug.


We hopen dat jullie net als wij ambassadeurs willen zijn van ons vak. Daarom de volgende tip: Verbreed je blik, sta open voor nieuwe inzichten en ideeën. Wij zijn allemaal vakgenoten: wees nieuwsgierig, wissel uit en breng ook jouw ervaringen en ideeën in vanuit ons collectief besef dat we heel goed weten waarvoor en voor wie we ons inzetten.

Met warme en collegiale groet,
Frans Griffioen
Directeur Elan Training

Heb je vragen over de praktijk? Heb je advies nodig? Zijn er andere zaken waarmee we je kunnen ondersteunen of van dienst zijn? Schroom niet en bel of mail ons! Bel: 076-5611530 of mail: info@elantraining.nl

 

VOOR DE ZOMER STARTEN ER NOG 2 OPLEIDINGEN TOT JOBCOACH

Start voor de zomer nog met de opleiding tot jobcoach. Er start nog een groep op 15 mei en een groep op 5 juni. De daarna volgende groep start pas weer in september. Er zijn nog enkele plaatsen vrij dus wees er snel bij.
Klik HIER voor meer informatie, inschrijfformulier en prijzen.

 

EXTRA IN DE AANDACHT: WAARDEREND COACHEN

In deze training leer je hoe successen en sterktes van klanten een uitgangspunt kunnen zijn in de begeleiding. Waar ligt de kracht van iemand met een autismespectrumstoornis (ASS)? Welke kenmerken zien we bij ADHD (aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis) en hoe kunnen die in werk een rol spelen? Welke ándere vragen kun je stellen om klanten uit te dagen zelf stappen te nemen?

Tijdens de training ligt de focus op hoe successen en sterktes worden ingezet bij het coachen van specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking, ASS, ADHD of een psychische beperking). En wat dit betekent voor jouw eigen rol in de begeleiding van klanten.

De training is opgebouwd uit oefeningen die zijn ontwikkeld vanuit de praktijk van de klantmanager/ jobcoach/ re integratiemedewerker en werkcoaches en gebaseerd op de theorie van appreciativeinquiry. Wil jij in de coachingsrelatie meer gericht zijn op het onderzoeken van de mogelijkheden van de klant en daarin de verbinding zoeken? Dan is sterktegericht coachen zeker een coachingsaanpak, die je wilt toevoegen aan je handelingsrepertoire als coach/ begeleider!

Op 14 juni start er weer een nieuwe cursus.

Klik HIER voor meer informatie, inschrijfformulier en prijzen.

 

TRAINER AAN HET WOORD

In deze nieuwe column komt steeds een trainer van Elan Training aan het woord. Zij stellen zich hierin voor en delen hun vakkennis. Deze keer aan het woord: Bernadette Vrijling.

Bernadette Vrijling verzorgt na een opleiding klinische psychologie, al ruim 25 jaar trainingen in verschillende sectoren. Vanaf 2018 doet zij dit ook voor Elan Training, bij de opleiding Jobcoach, Personal Branding en training Acquisitie en werkgeversbenadering.
In haar trainingen vertaalt zij haar grote theoretische kennis in praktische handvatten die onmiddellijk toegepast kunnen worden. Hiermee stimuleert zij mensen om daadwerkelijk veranderingen in gang te zetten. Bernadette combineert praktijk met theorie en humor, en laat zo zien dat leren leuk en dynamisch kan zijn. Haar trainingsstijl is open en ontspannen, en het uitgangspunt is altijd de leerwens van het individu of de groep.

Bernadette:
Voor Elan Training geef ik met veel plezier onder andere de training Personal Branding.
Waarom Personal Branding?
Als mens en als Jobcoach wil je graag werken met mensen die je hart raken, waar je warm voor loopt en je best voor wilt doen. Samen met collega’s die jouw beste kant naar boven halen. In omstandigheden die passen bij jouw persoonlijke leefsituatie. Dit klinkt behoorlijk ideaal hè? Wie wil dit niet?
Door Personal Branding weet jij bij welke doelgroep en in welke samenwerkingsvorm jij het best tot je recht komt. Op een eerlijke, humoristische en ook soms confronterende manier maak je zelf keuzes en denken anderen met jou mee. Zodat je een glashelder antwoord hebt als iemand je vraagt: “Waarom zouden wij jou kiezen? (uit alle andere beschikbare jobcoaches)”
Wat levert Personal Branding je op?
Je wordt aantrekkelijker, zowel als sollicitant, als jobcoach voor klanten en als medewerker. Jouw toegevoegde waarde is helder. Ook weet je nu welke taken wel en niet bij jou passen en kun je duidelijke keuzes maken. Hierdoor loop je nooit meer op je tenen, dingen te doen die je misschien niet zo goed kunt of niet erg leuk vindt. Jouw werkdag is vanaf nu een feestje, en daar zorg je zelf voor!
Personal Branding, ook voor je klanten!
Natuurlijk profiteren ook jouw klanten als je meer weet van Personal Branding! Want ook zij willen graag hun toegevoegde waarde helder hebben, en kunnen communiceren naar werkgevers. In de middag besteden we ook tijd aan Personal Branding voor klanten (met autisme, LVB, depressie, burn out enzovoort)

ACTIE: Schrijf je nu in voor personal branding op 19 juni. Gun je een collega die deze training ook of vind je dat hij/zij dit nodig heeft? Neem hem/haar dan mee, je collega krijgt dan 30% korting! Vermeld bij allebei de inschrijvingen: collegamee PB 2019


Klik HIER voor meer informatie en het inschrijfformulier.

 

Nieuwe Opleiding: LEERGANG INTERNE JOBCOACH

Steeds meer organisaties nemen mensen met een arbeidsbeperking aan. Met de Wet Banenafspraak zal dit alleen maar toenemen. Deze wet verplicht werkgevers immers om een deel van hun personeel te laten bestaan uit medewerkers met een arbeidsbeperking. In tegenstelling tot wat veel organisaties denken, is het inzetten van deze medewerkers goed mogelijk. Een vereiste is echter, dat een goede match bestaat tussen de betreffende medewerker en de werkplek. Inzicht in de beperkingen en kwaliteiten van de medewerker met een arbeidsbeperking is nodig om voor hem een passende werkplek te vinden binnen de eigen organisatie. Een Interne Jobcoach speelt hierin een cruciale rol. Hij is een medewerker van de organisatie die deze rol oppakt binnen zijn huidige functie of de functie van Interne Jobcoach vervult. Door niet alleen uit te gaan van de beperkingen, maar juist van iemand zijn kwaliteiten en talenten kan de Interne Jobcoach adequate begeleiding bieden om een juiste werkplek te vinden, creëren en behouden binnen de eigen organisatie. Dit kan laaggeschoold werk zijn, maar ook specialistische taken. Naast het coachen van de medewerker zelf, is vaak ook coaching voor de werkgever en collega’s noodzakelijk. Als Interne Jobcoach ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van begeleiding en beoordeling van de medewerker met een arbeidsbeperking. Je voert zowel organisatorische, onderwijzende en begeleidende werkzaamheden uit. Een juiste match tussen medewerker en werkplek kan resulteren in een meerwaarde, zowel voor de medewerker als de organisatie op maatschappelijk en economisch gebied.

Voor wie?
De leergang is bedoeld voor alle professionals die binnen de organisatie de rol of functie hebben om mensen met een beperking binnen de eigen organisatie te begeleiden bij het vinden en behouden van passend werk.
De leergang is vormgegeven op mbo+-niveau en vereist tenminste een mbo werk- en denkniveau op niveau 4. Daarnaast dien je in loondienst te zijn bij de organisatie, waarbinnen je actief bent of gaat zijn als Interne Jobcoach. Je moet de mogelijkheid hebben om minstens één medewerker met een arbeidsbeperking te begeleiden tijdens de opleiding. De opdrachten van de leergang, dien je namelijk zo veel mogelijk uit te voeren in de eigen praktijk.

Klik HIER voor meer informatie, prijzen en data.


Leuk weetje over het werk van interne jobcoach:
Wist je dat een werkgever van een interne jobcoach subsidie kan aanvragen bij het UWV voor het werk dat de interne jobcoach doet? De werkgever kan namelijk voor de specifieke begeleiding van een werknemer subsidie krijgen. Er is wel de eis dat de interne jobcoach een erkende opleiding tot interne jobcoach heeft gevolgd. Een extra reden dus om deze opleiding te volgen! Meer informatie over deze subsidie vind je op: https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/aanvragen-subsidie-voor-interne-jobcoach.aspxElan Training, Geersbroekseweg 4, 4851 RE Ulvenhout (Breda)
tel 076-5611530 | info@elantraining.nl